Een wonderlijk idee

Het is een wonderlijk idee dat alles wat er is er ook altijd zal zijn. Dat je salaris alleen maar omhoog kan gaan. Dat je vrouw trouw en tevreden blijft terwijl jij 60 uur per week werkt. Dat je je huis kunt blijven volstouwen met apparaten die energie slurpen .

Het is een wonderlijk idee dat je onafhankelijk bent van anderen. Dat je het langer dan een maand volhoudt als de aarde leeg zou zijn op jou na. Dat jouw werk tot stand kan komen zonder de secretaresse en de oppas. Dat je je buren geen goedendag hoeft te zeggen zonder dat ze een hekel aan je krijgen.

Het is een wonderlijk idee dat je meer kunt nemen dan waarop je recht hebt. Dat je op je salaris bonus op bonus stapelt zonder tegenprestatie. Dat je voordringt in de rij voor de kassa. Dat je je partner het leven zuur maakt omdat jij vroeger bent misbruikt door iemand anders.

Het is een wonderlijk idee dat anderen voor jou moeten zorgen. Dat de staat je een inkomen moet verschaffen omdat jij niet wilt werken. Dat je na je 21e op elk uur van de dag nog steeds welkom bent bij je ouders. Dat je recht hebt op compensatie als het lot je treft.

Ja, het is een wonderlijk idee dat jij het middelpunt van de wereld bent, je jaren eindeloos zijn en al je wensen realistisch. Het is het idee van het kind dat niet volwassen wil worden. Van een persoon die de dingen niet wil zien zoals ze zijn. De werkelijkheid is, dat je krachtig bent en kwetsbaar, dat je alleen bent en verbonden, dat je moet geven en nemen. En dat iedereen in hetzelfde schuitje zit.

Daarom past je –naast zelfrespect- een diepe nederigheid t.a.v. het leven.

15-02-2020